Jak se po Vánocích dostat zpět do formy? Začněte zdravým stravováním.

null

Svátky skončily, lehké večeře se vrací!

Svátky jsou pro každého výjimečným obdobím. Sdílíte spoustu emocí se svými blízkými, relaxujete, odpočíváte od práce. S jejich koncem se vracíme ke každodenní rutině, a to znamená také jedno: návrat k lehčímu a zdravějšímu životnímu stylu.
Přinášíme vám proto jídelníček, který je navržen tak, abyste si po svátcích nemuseli nic vyčítat a přirozeně odlehčili svůj jídelníček.

Předkrm: zeleninové chipsy

Začněme lahodným a velmi lehkým předkrmem.
Vegetariánské hranolky se výborně hodí ke konverzaci při čekání na první chody.

Ingredience

1 středně velký brambor (nejlépe odrůdu Russet)
olej (ve spreji)
sůl, dle chuti
další koření, které máte rádi!

Příprava

Bramboru nakrájejte na tenké plátky (asi 3 mm).
Plátky rozložte na drátěnou mřížku nebo na plech vyložený pečicím papírem.
Postříkejte je olejem a okořeňte podle chuti. V případě potřeby plátky otočte, abyste je postříkali a okořenili i z druhé strany.

Chipsy pečte zhruba 15-20 minut. Pokud nepoužíváte mřížku, v polovině pečení plátky otočte.
Trouba předehřejtena 200 °C. U trouby H-OVEN 500 můžete využít novou konstrukci jednoduché mřížky, která pokrývá až 95 % plechu, což zaručuje vynikající výsledek v nejkratším možném čase.

První chod: fenyklová krémová polévka

Ingredience

½ kilogramu čerstvého fenyklu
2 lžíce másla
½ jemně nakrájené cibule
3 šálky kuřecího vývaru
1 šálek smetany
Sůl a čerstvě mletý bílý pepř

Příprava

Z fenykluodřízněte vršky. Dvě lžíce zelené natě nakrájejte najemno a dejte stranou, dřevnaté stonky vyhoďte.

V hrnci s tlustým dnem rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a nakrájený fenykl, přiklopte a vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne (asi 20 minut). Přidejte vývar a vařte dalších 10 minut.
Pak polévku rozmixujte v mixéru, vraťte ji do hrnce a přidejte smetanu. Pět minut povařte a podle chuti osolte a opepřete.
Polévku přiveďte k varu. Podávejte ji posypanou nasekanou natí fenyklu.

Hlavní chod: kuře pečené v troubě s citronem

Pečené kuře s citronem je dokonalý hlavní chod na odlehčení jídelníčku po, vánočních svátcích! Je super lehký a zdravý, ale přesto chutný.

Ingredience:

1 kg kuřecích prsou
1 lžíci olivového oleje
Sůl a pepř podle chuti
Česnek podle chuti
1/4 šálku vývaru
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce nasekané petrželky
Plátky citronu na servírování

Příprava

Předehřejte troubu na 200 °C. Kuřecí prsa z obou stran osolte, opepřete a podle chuti přidejte olivový olej.
Olivový olej rozehřejte ve velké pánvi na středním plamenu.
Poté přidejte kuřecí prsa a opékejte je 3 až -5 minut z každé strany.
Mezitím smíchejte olej, česnek, kuřecí vývar a citronovou šťávu. Směs nalijte na kuře.
Vložte do trouby a pečte 25 minut.
Kuře přelijte omáčkou ze dna, posypte petrželkou a podávejte. Pokud chcete své hosty překvapit, ozdobte upečené kuře plátky citronu.

Dezert: zázvorovo-citrusový ovocný salát

Kdo říká, že bychom neměli mít dezert? Zde je jeden svěží a lehký.

Ingredience

2 nakrájené pomeranče (nejlépe odrůdu navel)
1 nakrájený růžový grapefruit
¼ zázvoru

Poleva

Šťáva z 1 citronu (asi 3 lžíce)
2 lžíce cukru krystal

Příprava

Velmi snadné a rychlé! Nakrájené pomeranče a grapefruit dejte do velké mísy. Přidejte oloupaný a najemno nastrouhaný kořen zázvoru.
Přidejte citronovou šťávu s cukrem a ihned podávejte. Jde o ideální dezert k lehké povánoční večeři!

Prohlédněte si také

Newsletter